Moi. Kiitos. Mikrohetket.

15.05.2025

On maanantaiaamu. Kollegasi toivottaa sinulle hymyn ja lämpimän 'huomenta'. Pysähdyt hetkeksi ja huomaat, että tunnet olosi nähdyksi. Tuo pieni hetki jää mieleen.

Mikrohetket ovat työarjessa tapahtuvia pieniä, usein spontaaneja vuorovaikutustilanteita, joilla voi olla yllättävän suuri merkitys työyhteisön ilmapiirille, luottamukselle ja yhteishengelle. Ne voivat kestää vain sekunteja, mutta niiden vaikutus voi olla pitkäkestoinen. Mikrohetkiä syntyy esimerkiksi, kun työkaveri hymyilee ja toivottaa hyvää huomenta, kun esihenkilö huomaa ja kiittää hyvästä työstä tai kun joku pysähtyy kysymään vilpittömästi, miten sinulla menee.

Vaikka mikrohetket ovat pieniä, niiden merkitys on suuri. Aito, myönteinen ja toiselle ihmiselle kohdistettu mikrohetki voi vahvistaa luottamusta, rakentaa psykologista turvallisuutta ja parantaa työmotivaatiota. Ne ovat kuin inhimillisiä pysähdyksiä kiireen keskellä; pieniä muistutuksia siitä, että olemme ihmisiä toisillemme myös työn kautta.

Mikrohetket ovat työyhteisön vuorovaikutuksen ja kulttuurin rakennuspalikoita. Ne vahvistavat yhteyttä ihmisten välillä juuri arjen keskellä – siellä, missä työyhteisön kulttuuri oikeasti muodostuu.

Miksi mikrohetket ovat tärkeitä?

  • Ne vahvistavat psykologista turvallisuutta
    Kun ihmiset kokevat tulevansa nähdyiksi ja kuulluiksi, he uskaltavat jakaa ajatuksiaan, pyytää apua ja antaa palautetta.

  • Ne rakentavat luottamusta
    Luottamus syntyy pienistä teoista, jotka osoittavat välittämistä ja arvostusta, ei pelkästään isoista puheista.

  • Ne parantavat työilmapiiriä
    Ystävälliset arjen kohtaamiset, kuten tervehdys, kiitos tai kehu, luovat myönteistä tunnelmaa ja vähentävät stressiä.

  • Ne vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta
    Mikrohetket muistuttavat, että kuulut tiimiin ja yhteisöön, mikä lisää sitoutumista ja työtyytyväisyyttä.

  • Ne madaltavat hierarkioita
    Esihenkilön arvostava ja luonteva kohtaaminen luo tasa-arvoa ja avoimuutta.

  • Niiden vaikutus kumuloituu
    Yksittäinen mikrohetki on pieni, mutta toistuvat hetket rakentavat vahvan kulttuurisen perustan.

Miten mikrohetkiä voi edistää työyhteisössä?

Mikrohetket syntyvät usein spontaanisti, mutta niitä voi myös tietoisesti vahvistaa. Se alkaa pienistä teoista ja arjen vuorovaikutuksen huomioimisesta. Kun työntekijät ja esihenkilöt ymmärtävät mikrohetkien arvon, he alkavat kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten toisiaan kohdataan.

  • Näytä itse esimerkkiä. Tervehdi, kysy kuulumisia ja kiitä. Esihenkilön aktiivinen osallistuminen rohkaisee muita.

  • Luo kohtaamisille tilaa. Yhteiset kahvitauot, tiimipalaverien alkukierrokset ja etätyössä virtuaaliset "check-in"-hetket antavat paikan mikrohetkille.

  • Vahvista kiittämisen kulttuuria. Perusta esimerkiksi tiimille "kiitoskanava" tai ota tavaksi jakaa viikoittain onnistumisia.


Mikrohetket eivät vaadi suuria ponnistuksia, vain hetken aitoa läsnäoloa ja välittämistä. Ne ovat pieniä, mutta voimakkaita hetkiä, jotka rakentavat luottamusta, hyvinvointia ja yhteishenkeä. Entä sinä, milloin loit viimeksi mikrohetken työyhteisössäsi?

    Työyhteisön kehittämistä käytännössä?


    Me HappyFlowlla autamme teitä pääsemään alkuun tai kehittämään pidemmälle työyhteisönne. Tällä lomakkeella voit ehdottaa sopivaa päivää työyhteisön kehittämisen kartoituskäynnille.